PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

CARA BUAT KUIH BATANG BURUK GUNA KULIT POPIA DAN TIPS KULIT POPIA TIDAK MUDAH KERAS

KUIH BATANG BURUK BUAT DENGAN KULIT POPIA JE...RANGUP DAN SEDAP


Assalamualaikum....

Berjumpa lagi bersama moktih,kali ni Moktih nak kongsikan resepi KUIH BATANG BURUK 

hanya kulit popia je menjadikan kuih batang buruk sangat sedap dan ranggup sangat..

krup3...ditambah pula bahan taburan serbuk kacang hijau,susu dan gula sungguh enak sekali...

Jom kita catit bahan bahan nya yang sangat mudah dan ringkas

(bahan kulit)A
kulit popia
telur putih
straw

(bahan salutan)B
200g tepung kacang hijau
3 sudu besar gula dikisar halus
3 sudu besar susu tepung

BAHAN A
kulit popia,guna separuh je,tak kisah jenama pun

sebiji telur,ambil putih telur saja

penyedut minuman (straw)

BAHAN B
200g tepung kacang hijau 1 pek tu guna separuh je

3 sudu besar gula pasir kemudian dikisar halus

3 sudu besar susu tepung ,klu lebihkan susu lagi sedap

 BAHAN A cara buatnya

Keluarkan kulit popia dari plastik kemudian potong 2 bahagian,pisahkan carik carik kulit popia dan gulung.

Cara gulung letak straw di hujung kemudian gulung dengan lembut,gulung jangan padat biar longgar je..


Diakhir hujung tu sapu dengan putih telur untuk gam kulit popia tadi


kemudian tolak kulit popia keluar dari straw.


 gunting kan lebih kurang 1 inci


Biar kering sekejap kemudian goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan

Kemudian toskan sehingga sejuk

BAHAN B cara buatnya
sangai sekejap tepung pulut ,sejukan

masukan gula yang dikisar halus tadi

Masukan susu tepung

Taburkan diatas popia yang sudah sejuk digoreng tadi, kacau sehingga tersalut kesemuanya.

jeng..jeng...jeng....maka terhasil lah kuih batang buruk by moktih

Selamat mencuba ya...

Terima kasih kerana sudi tengok dan baca sampai habis


Selamat mencuba ya moga bermanfaat
Kalau ada sebarang pertanyaan sila komen di ruangan komen ya .

InshaAllah moktih akan jawab setiap pertanyaan sama ada cepat atau pun lambat.


Terima kasih
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️



Salam sayang dari moktih
Bye...
Assalamualaikum..









Ulasan

Moktih channel blog berkata…
Alhamdulillah...moktih harap sudi lah anda like komen yang membina dan share blog moktih ni ya terima kasih🥰
Dahlia bungaku berkata…
Assalamualaikum moktih terima kasih shared resepi i lime🥰
Moktih channel blog berkata…
Waalaikumussalam...sama² moga bermanfaat ya

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

CARA BUAT DONAT RED VELVET VIRAL / BIAR SEMUA JELAS FAHAM DAN PASTI BERHASIL BUATNYA