KUIH BATANG BURUK BUAT DENGAN KULIT POPIA JE...RANGUP DAN SEDAP
Assalamualaikum....
Berjumpa lagi bersama moktih,kali ni Moktih nak kongsikan resepi KUIH BATANG BURUK
hanya kulit popia je menjadikan kuih batang buruk sangat sedap dan ranggup sangat..
krup3...ditambah pula bahan taburan serbuk kacang hijau,susu dan gula sungguh enak sekali...
Jom kita catit bahan bahan nya yang sangat mudah dan ringkas
(bahan kulit)A
kulit popia
telur putih
straw
(bahan salutan)B
200g tepung kacang hijau
3 sudu besar gula dikisar halus
3 sudu besar susu tepung
BAHAN A
kulit popia,guna separuh je,tak kisah jenama pun
sebiji telur,ambil putih telur saja
BAHAN B
200g tepung kacang hijau 1 pek tu guna separuh je
3 sudu besar gula pasir kemudian dikisar halus
3 sudu besar susu tepung ,klu lebihkan susu lagi sedap
BAHAN A cara buatnya
Keluarkan kulit popia dari plastik kemudian potong 2 bahagian,pisahkan carik carik kulit popia dan gulung.
Cara gulung letak straw di hujung kemudian gulung dengan lembut,gulung jangan padat biar longgar je..
Diakhir hujung tu sapu dengan putih telur untuk gam kulit popia tadi
kemudian tolak kulit popia keluar dari straw.
gunting kan lebih kurang 1 inci
Biar kering sekejap kemudian goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan
Kemudian toskan sehingga sejuk
BAHAN B cara buatnya
sangai sekejap tepung pulut ,sejukan
masukan gula yang dikisar halus tadi
Masukan susu tepung
Taburkan diatas popia yang sudah sejuk digoreng tadi, kacau sehingga tersalut kesemuanya.
jeng..jeng...jeng....maka terhasil lah kuih batang buruk by moktih
Selamat mencuba ya...
Terima kasih kerana sudi tengok dan baca sampai habis
Selamat mencuba ya moga bermanfaat
Kalau ada sebarang pertanyaan sila komen di ruangan komen ya .
InshaAllah moktih akan jawab setiap pertanyaan sama ada cepat atau pun lambat.
Terima kasih
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Salam sayang dari moktih
Bye...
Assalamualaikum..
Ulasan