PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT


CARA BUAT PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS TIDAK MELEKAT 

Assalamualaikum...
Alhamdulillah....
masih bernafas,masih diberi kesempatan, kesihatan,dan rezeki oleh Allah SWT...

Di blog kali ni Moktih nak kongsikan resepi buat puding roti tembikai yang lembut dan cair di mulut dan lemak lemak manis susu gitu,tersangat lah sedap,anda semua mesti cuba ya,kerana bahan bahannya juga cukup senang dan mudah


jom kita catit bahan bahan nya

CARA BUAT PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS TIDAK MELEKAT 

BAHAN-BAHAN A
4 keping roti putih 
1 cawan susu cair
½ cawan gula
1 biji telur
1 penutup asen vanila

Masukan dan kisar kesemua bahan-bahan A sehingga sebati kemudian masukkan dalam kuali.

BAHAN-BAHAN B
1 paket agar-agar serbuk 10g (CLEAR)
2 ½ cawan air

Kemudian masukkan bahan B kedalam bahan A tadi,hidupkan api,kacau dengan perlahan sehingga sebati mendidih,tutupkan api kacau lagi biar wap panas keluar sampai suam.

BAHAN-BAHAN C
sedikit pewarna hijau

merah sirap ros
coklat cip

Masukan adunan tersebut dalam mangkuk bahagikan 3 mangkuk 

Mangkuk hijau - sedikit je adunan (pewarna hijau)
Mangkuk putih - sederhana je adunan
Mangkuk merah - paling banyak adunan (sirap ros)

Biarkan adunan sejuk kemudian masukan dalam peti ais selama ½ jam 

Keluarkan kemudian hias la dengan cip coklat,
Taa....daa....dah boleh potong selamat mencuba...pasti jadi punya...😊🤩

Terima kasih daun keladi
Sampai jumpa lagi 🥰 

Salam sayang daripada moktih bye sampai jumpa lagi di blog moktih yang akan datang.. 

Selamat mencuba ya moga bermanfaat
Kalau ada sebarang pertanyaan sila komen di ruangan komen ya .

InshaAllah moktih akan jawab setiap pertanyaan sama ada cepat atau pun lambat.

Terima kasih
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️





Ulasan

Moktih channel blog berkata…
Alhamdulillah...moktih harap sudi lah anda like komen yang membina dan share blog moktih ni ya terima kasih🥰
Man din berkata…
Saya akan cuba resepi moktih ni ..harap menjadi

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

CARA BUAT DONAT RED VELVET VIRAL / BIAR SEMUA JELAS FAHAM DAN PASTI BERHASIL BUATNYA