CARA BUAT DAGING MASAK KURMA

Imej
DAGING MASAK KURMA  Assalamualaikum.... Kali ni moktih nak share cara moktih buat daging masak kurma. Jom lihat bahan - bahan nya bahan-bahan 1 kg daging 2 biji bawang merah besar 1 biji bawang Holland 5 ulas bawang putih  2 inci halia rempah 4 sekawan 1 biji tomato 1 biji lobak merah 3 biji cili padi merah  3 keping asam keping  1 kotak santan kara kecil sedikit garam sedikit perasa sila tonton video untuk mengetahui lebih lanjut cara masak nya terima kasih ❤️ Lihat disini πŸ‘‡ tekan disini untuk lihat cara masak nya  Moga bermanfaat 

PUDING KASTARD JAGUNG MUDAHNYA HANYA GUNA SUKATAN TIN JE


PUDING KASTARD JAGUNG MUDAHNYA HANYA GUNA SUKATAN TIN JE

Assalamualaikum...
Ada yang suka tak puding kastard jagung ni? moktih percaya tentu ramai yang sukakan nya bukan,termasuk lah moktih sendiri..hehe ...



Puding kastard jagung ni memang sedap sangat ,rasanya lemak manis manis jagung dan begitu lembut,sedap sangat dinikmati...

Jom sama sama kita buat puding kastard jagung ni,tak susah pun mudah je,hanya guna sukatan tin je.

Jom kita mula...
Baik mula-mula sediakan bahan-bahan nya


1 tin jagung manis berkrim


½ cawan susu pekat manis



1 tin tepung kastard 


2½ cawan tin air


Sedikit garam

Mula mula buka tin jagung manis berkrim masukan dalam bekas

Masukan ½ tin susu pekat manis.

Kemudian masukan air 2½ tin.air sukat guna tin yang sama ya.

Masukan 1 tin tepung kastard.juga guna tin yang sama.sambil kacau² sebati.

Dan akhir sekali masukan sedikit garam.sambil kacau-kacau sebati


Baru lah panaskan kuali.kacau² perlahan sehingga pekat likat


Ingat guna api yang perlahan je tau.jangan berhenti kacau sehingga adunan jadi pekat likat.

Setelah adunan dah keluar gelembung kacau lagi sekejap baru tutup api.


Kemudian masukan dalam loyang.

Tips adunan senang dikeluarkan dari loyang ,renjiskan sedikit air pada loyang sebelum memasukkan adunan.

Setelah sejuk boleh potong mengikut citarasa dan hidangkan.


Jeng jeng...dah siap....sedap.....



bahan bahan puding kastard jagung

1 tin jagung manis berkrim
1 tin tepung kastard
½ tin susu pekat manis
2½ tin air
sedikit garam

Terima kasih ❤️❤️

moga bermanfaat ya πŸ₯°


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

CARA BUAT DAGING MASAK KURMA