Lempeng yang sangat lembut rupanya ada 1 bahan ni yang ditambah
Alhamdulillah...
Assalamualaikum semua,
Anda kat sini ada ke penggemar lempeng ke?
Lempeng sangat sedap dimakan,kalau yang betul betul lembut kan.
rasa tak cukup 1 keping makan,
tambah pula dicicah dengan kuah kari,sardin dan sambal ikan bilis.sedapnya terangkat habis.
Jadi kali ni Moktih nak kongsi dengan anda semua cara buat lempeng yang sangat lembut.
Ada 1 bahan yang moktih tambahkan membuatkan lempeng sangat lembut dan sedap.
Jom kita semak bahan bahan yang moktih gunakan.
Bahan-bahan
2 senduk nasi sejuk
4 senduk tepung gandum
sedikit garam
1 sudu gula
2 cawan air
1 biji telur
________________________________________
Baik mula-mula nasi sejuk tu moktih kisar tambahkan dengan sedikit air paras tenggelam nasi je,kemudian kisar sehingga halus.
Setelah dikisar masukan ke dalam bekas.
ini adalah petua yang dapat melembutkan lempeng tanpa guna bikarbonat hanya (guna nasi sejuk)
kemudian campurkan dengan 4 senduk tepung gandum
Pecahkan 1 biji telur
masukan 2 cawan air.
air ni juga nak kena tengok tahap kepekatan lempeng tu.
jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
Sapu sedikit minyak masak
Kemudian sendukkan adunan, panaskan diatas kuali dengan api yang perlahan
Kemudian balik balikan lempeng setelah sudah garing.
Nampak tak kelembutan lempeng tu kan.
Dan angkat sedia dihidangkan bersama kuah kari ayam,daging dan sebagainya.
Sedap juga dicicah dengan sardin dan sambal ikan bilis.
Ada setengah orang yang suka manis boleh di cicah dengan susu pekat manis.
Apa apa pun sesuai selera anda la ya.
BAHAN-BAHAN
(kari ayam ringkas)
1 mangkuk ayam potong dadu
2 sudu serbuk kari
1 sudu serbuk cili
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 keping asam keping
1 batang serai
sedikit garam dan perasa
cili merah
1 biji tomato
(bahan lempeng )
4 senduk tepung gandum
2 senduk nasi putih
1 biji telur
sedikit garam
2 cawan air
Alhamdulillah Sampai disini dulu perkongsian moktih buat kali ni,berjumpa lagi di blog moktih yang akan datang insya Allah.
Sekian terima Kasih ❤️
Ulasan