PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

CARA BUAT KARIPAP GULUNG SERUNDING IKAN SEDAP SANGAT

Assalamualaikum...
Moktih nak kongsi cara buat karipap gulung serunding ikan yang sangat sedap ni


Jom sediakan bahan-bahan nya

3 cawan tepung gandum
sedikit garam
½ cawan minyak masak
1 sudu marjerin
1 cawan air suam
sedikit serunding ikan

Cara - cara nya satukan 3 cawan tepung gandum,masukan sedikit garam ,minyak masak ,air suam dan akhir sekali sedikit marjerin.uli sehingga terbentuk doh.
air pastikan masuk sedikit demi sedikit.

dan biarkan selama ½ jam sebelum dibentukkan doh.

Selepas dibentukkan doh masukan inti serunding ikan tadi.kelar doh dengan pisau dan gulung.

 terima kasih ❤️ moga bermanfaat




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

CARA BUAT DONAT RED VELVET VIRAL / BIAR SEMUA JELAS FAHAM DAN PASTI BERHASIL BUATNYA

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT