Assalamualaikum...
Musim pkp ni ramai suri rumah dan ibu-ibu sedang mencari menu apa yang sesuai untuk dijadikan menu pagi dan petang masing-masing kan
Disini moktih ingin kongsikan cara mudah buat kek batik moist ,buat tanpa telur
Baik,sediakan bahan-bahan nya
BAHAN-BAHAN
CARA BUAT KEK BATIK MOIST DAN TIPS BUAT TANPA TELUR
1 paket biskut Marie
200g majerin (buttercup)
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko
Coklat rice
Cara membuatnya
Mula-mula masukan dan panaskan 200g majerin dalam kuali
Masukan 1 cawan susu pekat manis,jika tak nak terlalu manis boleh kurangkan
kacau sehingga majerin dan susu pekat sebati diatas api yang perlahan
Kemudian masukan 1 cawan milo
Masukan 1 cawan serbuk koko
Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati
Masukan pula 1 cawan susu cair
kacau-kacau sehingga sebati,dah mendidih boleh tutup apinya
Sediakan loyang dialas dengan plastik
Patahkan biskut marie kemudian tuangkan sedikit adunan yang telah di masak tadi.
Kacau-kacau sebati biar biskut tu tersalut semua dengan cairan coklat tadi.
jangan tuang semua adunan tu.tinggalkan sedikit (cairan coklat) untuk kita curahkan diatas kek yang siap dipotong nanti
Taburkan sedikit coklat rice diatas permukaan kek tadi.
Hentakan loyang beberapa kali untuk padatkan adunan kek tersebut.
Kemudian boleh la disimpan didalam peti ais,selama 6 jam atau semalaman hingga kek tersebut keras.
keluarkan dari peti ais,boleh la potong mengikut cita rasa masing-masing
Kemudian boleh curahkan carian coklat diatas permukaan kek batik.
Ok siap...selamat mencuba ya.moga memberi manfaat buat semua.
Terima kasih❤️❤️❤️❤️
Ulasan