PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

TAUHU TELUR MASAK MACAM NI SEDAP SANGAT TAU, TIPS MASAK TAUHU TELUR TIDAK HANCUR

TAUHU TELUR MASAK MACAM NI SEDAP SANGAT TAU, TIPS MASAK TAUHU TELUR SUPAYA TIDAK HANCUR 




Assalamualaikum....

Bersua lagi bersama moktih ya,kali ni Moktih nak kongsi resepi dan tips cara masak tauhu telur tidak mudah hancur.

Umum mengetahui kan sifat tauhu telur ni sangat lembut dan mudah hancur.

Disini moktih nak kasi petua dan cara masak tauhu telur tidak mudah hancur dan sangat sedap

Jom kita semak bahan-bahannya

BAHAN-BAHAN A
3 batang tauhu telur
Sedikit tepung jagung (3 sudu )

BAHAN-BAHAN B
3 ulas bawang putih
6 biji cili padi
1 biji cili merah besar
Sedikit lobak merah
Sedikit bunga kubis 
Sedikit brokoli
Sedikit lada sulah
1 ketul kiub ayam
Sedikit bancuhan air tepung jagung
Sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan a
3 batang tauhu telur
sedikit tepung jagung angaran 3 sudu besar
_________________________________________
Bahan b
3 ulas bawang putih


6 biji cili padi

1 biji cili merah besar


sedikit lobak merah


sedikit bunga kubis


sedikit brokoli


sedikit lada putih @ sulah


1 ketul kiub ayam


sedikir bancuhan air tepung jagung (untuk memekatkan kuah)


baik kita buat bahan A dulu ya

Tips tauhu telur masa di goreng tidak mudah hancur

Mula mula potong tauhu telur kepada 2 bahagian.

Picit plastik dari bahagian atas untuk keluarkan tauhu telur.

lumur tauhu tadi dengan sedikit tepung jagung sehingga tersalut

Kemudian terus di goreng sehingga garing kekuningan.

Kemudian toskan.

Baik selesai goreng kita fokus pula buat untuk bahan b.


Baik kita buat bahan b pula

Mula mula tuang sedikit minyak,tumiskan bawang putih dan cili padi yang telah di ketuk.

Tumis sehingga naik bau.

Masukan bahan sayur seperti lobak merah,bunga kubis,brokoli dan lada merah besar yang telah di potong.

Kacau kacau sebati ya,jangan goreng terlalu lama nanti kurang zat sayur tu.

Kemudian bancuhkan 3 @ 4 sudu tepung jagung dengan 1 mangkuk air.
Masukan kan kedalam sayur tadi,kemudian tambahkan 1 mangkuk air lagi.

Jangan lupa masukan serbuk lada sulah dan 1 ketul kiub ayam.

Jangan masukan garam dan perasa lagi  ya,1 ketul kiub ayam tu dah cukup rasa dah.

Kacau- kacau sekejap boleh tutup api.

siap.....

Maka terjadi lah hasilnya
Tauhu telur masak macam ni sedap sangat tau dan tips tauhu tidak hancur.

Selamat mencuba🥰

Kalau ada sebarang pertanyaan sila komen di ruangan komen dibawah ya.

InshaAllah moktih akan jawab setiap pertanyaan sama ada cepat atau pun lambat.

Terima kasih
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️








Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

RESEPI IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA MENJIMATKAN MASA IBU² DIDAPUR