PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

OOO..MACAM NI CARA BUAT BURGER MALAYSIA..SENANG JE PUN...


BURGER MALAYSIA

Alhamdulillah...
Kali ni Moktih di beri kesempatan dan ingin share cara buat burger Malaysia yang sangat lazat ni.

moktih pun salah seorang penggemar burger Malaysia ni tau..hehe...

Tak tahu la kenapa di panggil nama burger malaysia kan..mungkin sebab dalamnya diletakkan sedikit sambal ikan bilis dan hirisan timun Kut?🤔tak kisah la apa² pun kan...

Jangan buang masa jom la kita sama-sama intai macam mana moktih sediakan bahan bahan dan cara sediakan burger Malaysia ni...jom...

Mula mula sediakan 

Dua cawan tepung beras

1 sudu kecil yis

Sedikit garam

1 biji telur

2 sudu susu pekat manis

2 sudu marjerin

500 ml air suam

Kesemuanya bahan tadi kita satukan dalam bekas.

Gaulkan sebati dulu bahan tersebut kecuali air suam.

Air suam perlu dimasukkan sedikit demi sedikit ya,sambil digaul gaulkan sehingga sebati menjadi doh.


Untuk doh yang cantik seeloknya diuli lama sedikit,dan setelah itu diamkan selama 1 atau 2 jam sehinggalah doh naik mengembang.


Setelah doh mengembang tumbukkan atau uli balik doh tersebut sekejap.

Setelah itu boleh bentuk bulat bulat mengikut citarasa anda semua.


Setelah dibulatkan leperkan sedikit bentuknya.

Tips untuk doh tidak melekat ditangan oleskan dengan sedikit minyak masak,majerin atau tepung gandum.
Boleh je guna salah satu diantara berikut.


Dah bentukkan kesemuanya diamkan sekejap sehingga sedikit kembang.


Pastu boleh lah panaskan minyak sedia untuk digoreng

Tips nak gorengan yang cantik pastikan api nak kena slow ya.barulah cantik dan dalamnya betul betul masak.


Setelah kekuningan balikan.jangan balik balikan banyak kali,cukup sekali saja.


Sedia boleh diangkat,sejukan.


Potong buger Malaysia ni separuh saja dengan gunting,jangan sampai putus pula ya.


Setelah itu masukkan sambal ikan bilis.
Dan hirisan timun.


Taa...siap...boleh dihidangkan...


Bahan bahan untuk catitan

BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu susu pekat manis
1 sudu kecil yis
sedikit garam
500 nk air suam

bahan inti
sedikit sambal ikan bilis
sedikit timun


SEKIAN TERIMA KASIH 
SELAMAT MENCUBA YA ❤️


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

RESEPI IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA MENJIMATKAN MASA IBU² DIDAPUR