PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

RESEPI IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA MENJIMATKAN MASA IBU² DIDAPUR


IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA

Assalamualaikum....
Alhamdulillah...
dapat juga moktih siapkan RESEPI IBU SAMBAL atas permintaan seseorang ni.

ibu sambal atau pes sambal pelbagai guna,sesuai untuk 👇

sambal nasi lemak,
bihun goreng,
sambal udang,
sotong, 
kerang 

dan lain² lagi,serta banyak lagi dapat dihasil setiap resepi dengan adanya ibu sambal ni.

mudah bukan?

jadi dengan adanya ibu sambal ni memudahkan kerja ibu² didapur.selamat mencuba👍❤️.

Jom sama² kita simak cara dan masaknya

10 sudu cili kering kisar

3 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

1 mangkuk ikan bilis

Satukan kesemua bahan seperti bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan sedikit air kemudian kisar halus.

Bahan untuk diketuk dan dimayang @ dipotong

3 biji bawang merah kecil dimayang

dan 1 batang serai diketuk

Bahan seterusnya...

Sedikit minyak untuk menumis

Sedikit gula Melaka 

1 sudu sos tiram

1 sudu kicap manis @ lemak 

 1 ketul kiub ikan bilis


 Sedikit air dan sedikit asam jawa

Mula² kisar cili kering
Kisar bahan² seperti 3 biji bawang besar,3 ulas bawang putih,1 mangkuk ikan bilis dan campurkan sedikit air.

Panaskan minyak tumiskan dulu bawang merah kecil yang telah dimayang tadi.

kemudian masukan serai yang telah diketuk. 

Tumis sehingga naik bau tak perlu garing sangat.

Kemudian baru masukkan bahan kisar tadi

Aduk rata sehingga naik bau.

Kemudian masukan 10 sudu cili kering kisar.

kemudian kacau² @ aduk² rata sehingga garing dan terbit minyak.

Masuk kicap manis,sos tiram,dan kiub ikan bilis,

*garam dan perasa tak perlu masuk lagi ya.1 ketul kiub ikan bilis dah ada rasa semuanya.

Masa tumis sambal ni api nak kena perlahan, dan tumis lama sehingga betul² garing.

Kemudian masukan sedikit air,dan sedikit air asam jawa.

*kalau tak ada asam jawa boleh juga masukan 1 keping asam keping.

Renekkan lagi sekejap pastu boleh tutup api...

Sejukan pastu boleh simpan dalam peti ais.

bila² nak guna keluarkan..

IBU SAMBAL @PES SAMBAL SERBAGUNA dah siap..

Senang sedap dan mudah bukan?

 kalau nak masak apa² senang, ibu sambal @ pes sambal serbaguna kan ada...tak gitu...😊👍

BAHAN-BAHAN

3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 mangkuk ikan bilis
10 sudu cili kering kisar

3 biji bawang merah kecil (dimayang)
1 batang serai (diketuk)

Sedikit minyak (menumis)
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
1 ketul kiub ikan bilis
Sedikit air
Sedikit asam jawa

Terima kasih ❤️❤️

Moga bermanfaat untuk semua











Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

CARA BUAT DONAT RED VELVET VIRAL / BIAR SEMUA JELAS FAHAM DAN PASTI BERHASIL BUATNYA