LEPAT PISANG
Assalamualaikum...
Sebut saja lepat pisang pasti ramai yang sukakan nya bukan.
Kuih tradisional ni digemari ramai sampai sekarang.
Cara buat dan cara sediakan nya pun tak susah pun.
Senang sangat yang penting ada bahan asas dia iaitu pisang dan kelapa parut.
Baik jom kita sama-sama simak bahan dan cara buatnya
Sediakan bahan-bahan seperti,
6 biji pisang 40 hari @ lemak manis
Sedikit kelapa parut
Sedikit garam
1 cawan tepung gandum
3 sudu gula
Mula-mula pisang π tu di siat kulitnya,
dan dilenyekkan.
Nota:untuk pisang apa² pisang pun boleh digunakan dalam buat lepat pisang ni.
Setelah dilenyek kan
masukan sedikit garam.
diikuti pula gula dan
tepung gandum.
dan akhir sekali sedikit kelapa parut.
Aduk aduk rata sehingga semua tercampur sebati rata.
Setelah itu ambil daun pisang layurkan
dan lap dengan kain atau tisu untuk hilangkan segala kotoran pada daun pisang tu sebelum digunakan.
Masukan 1 sudu adunan dalam daun pisang tadi.
Kemudian bungkus lipat kiri dan kanan daun pisang tu.
Panaskan pengukus,susun dalam pengukus.kukus sehingga 15 @ 20 minit.
Dah masak sejukkan boleh dihidangkan.
taaa...raaa... Siap untuk dinikmati...
boleh dinikmati untuk sarapan pagi dan minum petang.
Sila tekan link biru dibawah untuk melihat video dan cara masaknya
BAHAN BAHAN LEPAT PISANG
6 biji pisang 60 hari
Sedikit kelapa parut
Sedikit garam
3 sudu gula
1 cawan tepung gandum
Selamat mencuba moga bermanfaat
terima kasih ❤️❤️
Ulasan