PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

CARA BUAT SAMBAL SARDIN SEDAP TIPS BAHAN SIMPLE JE


 

Alhamdulillah...

Ada pengemar sardin tak? Sardin ni sesekali layan dia memang terangkat habis rasanya.

Tak perlu banyak bahan pun masak sardin ni cukup bahan yang ringkas je menjadikan sambal sardin ni sedap sangat-sangat.

CARA MASAK SAMBAL SARDIN SEDAP TIPS BAHAN SIMPLE JE


BAHAN - BAHAN 


1 tin sardin saiz besar

1 biji bawang besar 

2 ulas bawang putih 

3 sudu cili kisar

1 biji lada merah besar

2 biji cili padi merah

sedikit daun ketumbar

1 biji tomato

2 biji kentang

sedikit garam dan perasa







Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

RESEPI IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA MENJIMATKAN MASA IBU² DIDAPUR