PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON masak macam ni yang tak suka peria jadi suka.

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah...kali ni Moktih nak share resepi sihat sikit, mana tahu ada yang tengah berdiet kan, boleh cuba resepi peria kukus ni,sedap sangat dan tak ada rasa pahit kalau masak macam ni. PERIA KUKUS BERLAUK BERSAMA LEMON Masak macam ni yang tak suka peria jadi suka dan jatuh cinta gitu... Disini juga moktih nak kongsi macam mana petua nak hilangkan pahit peria tu. Petua :  basuh terlebih dahulu peria sebelum dipotong. Selepas dipotong 2 dan keluarkan biji boleh terus dikukus,tak perlu basuh lagi ya.cara ini menjadikan peria tidak pahit. Baik mula-mula macam biasa ,setelah peria dibersihkan,dikukus ketepikan dulu ya, kita fokos pada buat bahan bahannya. 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih Sedikit ikan bilis 2 biji telur 1 biji lada besar hijau @ merah 3 biji cili padi Sedikit lobak merah Sedikit serbuk lada hitam,garam dan perasa jika suk...

BIJI DURIAN JANGAN DIBUANG JADIKAN IA KEREPEK YANG SANGAT SEDAP

Assalamualaikum.....

Semua tahu sekarang ni musim durian kan, bermacam-macam jenis durian yang ada,yang mahal atau pun yang murah.
Tak kisah lah kan,kepada penggemar sudah pasti sanggup mengeluarkan duit membelinya tak kira mahal sekali pun.

Kalau dah lepas makan durian tu,bijinya jangan terus dibuang tau,

Dari biji durian sebenarnya dapat menghasilkan kerepek biji durian yang rangup dan sedap

Kalau anda semua nak tahu macamana moktih hasilkan kerepek biji durian ni, meh sini moktih tunjuk cara.

Bahan-bahan yang diperlukan pun tak susah

Bahan-bahan
Biji durian

Tepung serbaguna Bistari (pedas)

Minyak masak untuk menggoreng

Cara membuat nya

Bersihkan sebersih-bersihnya biji durian. 

kemudian rebus terlebih dahulu biji durian.

Ini adalah tips untuk mengurangkan lendir pada biji durian dan senang untuk kita mengupas kulit pada biji durian.

Kupas biji durian satu persatu sehingga bersih dari kulitnya.

Sagat kesemua biji durian nipis-nipis

Campurkan tepung 2 senduk serbaguna Bistari perasa pedas.ingat jangan campur air ya.

atau nak perasa lain pun boleh je sesuai selera anda ya,tepung serbaguna Bistari ada 3 perasa,
pedas,
bawang putih 
original.

Kacau kacau tepung sebati sehingga rata.tersalut pada biji durian tu

Diamkan sekejap dalam 20 minit.

Panaskan minyak dalam kuali,pastikan minyak banyak.

Boleh dan sedia digoreng.

Kena selalu kacau ya supaya kerepek kita rangup sekata dan tidak hangus.

Dah garing boleh toskan.
Taa...raa... Dah siap kerepek biji durian by moktih


Sejukan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba dan selamat maju jaya

Moga perkongsian ni memberi ilham kepada anda semua,

Terima kasih 😊
❤️❤️❤️❤️❤️

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LEMPENG YANG SANGAT LEMBUT RUPANYA ADA 1 BAHAN NI YANG DI TAMBAH

PUDING ROTI TEMBIKAI PASTI JADI DAN TIPS BEKAS ACUAN TIDAK MELEKAT

RESEPI IBU SAMBAL @ PES SAMBAL SERBAGUNA MENJIMATKAN MASA IBU² DIDAPUR