Assalamualaikum....semua...
Anda semua apa khabar? moktih harap anda semua dalam keadaan yang baik ya.
tips mudah keluarkan sisik cengkerang ikan cencaru
Ada tak diantara kita ibu ibu rumah tangga kat sini ada kesukaran untuk keluarkan sisik keras ikan cencaru bila nak masak ikan cencaru.
Tambah pula ikan cencaru yg besar,sudah pasti sisik cengkerangnya susah untuk dikeluarkan bukan.
Baik di sini moktih akan kongsikan macam mana moktih keluarkan sisik cengkerang yang keras tu dengan senang dan mudah sekali.
Jom moktih tunjuk cara....
Mula mula panaskan pengukus,dan kukus ikan cencaru besar tu dalam pengukus selama 3 minit,
jangan terlalu lama mengukusnya ya,nti kang masak pula ikan tu
Kukus sekejap je ni tujuan untuk senang kita keluarkan sisik cengkerang yang keras tu.
Setelah sejuk keluarkan ikan dari pengukus.
Kemudian cungkil dan keluarkan sisik cengkerang dengan menggunakan pisau.
pasti mudah untuk keluarkannya.
Setelah itu potong dan bersihkan ikan cencaru mengikut citarasa anda.
Masaklah masakan kegemaran anda,seperti kari , asam pedas,
goreng dan sebagainya.
Moga perkongsian moktih kali ini dapat memberi ilham dan bermanfaat buat semua.
Selamat mencuba ya moga bermanfaat ya
Sekian terima kasih ❤️
Ulasan